+36 30 691 58 89

November második felében megjelenik!

KOLLARITS KRISZTINA:
Egy bujdosó írónő – Tormay Cécile
című, 336 oldalas könyve
a Magyar Nyugat Könyvkiadó kiadásában

Bolti ára: 2380 Ft. Novemberben megrendelve mindössze 1500 Ft+utánvét!

 

 

Itt a régóta hiányzó monográfia az évtizedekig elhallgatott írónőről! Néhány cím a tartalomjegyzékből:


Az arisztokrata szalonok kedvence
A Bujdosó könyv – a Horthy-rendszer megalapozó mítosza
Sírvirágváros: 1918. október 31.
A zsidók szerepe a forradalomban
Az iszonyú magyar nagypéntek
Forradalmi terror és rettegés
Útban a halhatatlanság felé


Tormay Cécile (1875–1937) egykor a legnagyobbak közé sorolt írásművészetét az 1945 utáni rendszer politikai okokból tilalmi listára helyezte. Érthető ezért, hogy az 1989 óta megindult újra-fölfedezése is politikai-ideológiai eszmék jegyében történik, s kevesebb figyelem jut műveinek belső gazdagságára.
Kollarits Krisztina kitűnő könyvének titka – a szerző felkészültségén és “tárgya” iránti vonzalmán túl –, hogy őt nem béklyózzák előítéletek vagy csoport-elfogultságok, s ezért a maga összetettségében tudja látni és értelmezni az írónő munkásságát és annak történelmi hátterét.
A mindmáig kényes témát (a Bujdosó könyvet és a két “forradalom” korát) beleérzéssel, s mégis tárgyilagosan dolgozza fel. Könyve Tormay minden tisztelője számára megragadó olvasmány, egyben komoly szakmai teljesítmény, mely várakozást ébreszt a szerző további munkái iránt.
Kollarits Krisztina (1968, Szombathely) tanár, irodalomtörténész. A szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban érettségizett, majd a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar–német szakán végzett 1998-ban. PhD-fokozatát 2009-ben szerezte ugyanott. Tormay Cécile-ről  szóló tanulmányait többek között az Életünk, a Magyar Napló, az Új Forrás és a Vasi Szemle közölte.

Információ

Kapcsolat

  • +36 30 691 58 89
  • https://magyarnyugat.hu