A Magyar Nyugat Könyvkiadó PDF Nyomtat Email
IWIWFacebookSatartlapGoogle bookmark
2004 augusztus 19. (csütörtök) 20:11
      A Vasszilvágyon székelő Magyar Nyugat Könyvkiadót 2003 végén alapítottuk feleségemmel. A régóta érlelődő szándékot egyetlen könyv kiadásának sürgető igénye segítette megvalósulni: egy vasi népmesegyűjteményé, amelyet a nyugat-dunántúli kulturális élet nesztora, a 90. életévét 2004-ben betöltött dr. Kuntár Lajos állított össze, és a vidékhez ugyancsak sok szállal kötődő Füzesi Zsuzsa illusztrált. A bűvös ládikó című kötet sikere aztán lendületet adott a továbbiaknak.
      Hamar kiderült ugyanis, hogy hiánypótló szerepet tölthetünk be. Sok-sok rejtett, országos figyelemre érdemes kulturális és történeti érték vár megmutatásra a vidék múltjában és jelenében. Az a célunk, hogy ezeket szépen sorban megmutassuk, mégpedig azon a kiadói színvonalon, amely bárhol vállalható. Működésünk fő színhelye egy kicsiny, 390 lelkes Vas megyei falu, s ezt a tényt gyakran emlegetjük, mert úgy véljük, a művet nem létrejöttének földrajzi helye méri. (Vagy amennyiben mégis, a falu sajátos értékeit ideje újra fölfedezni.) Kiadónk nevének mindkét szavát hangsúlyosnak tartjuk, mert így együtt sokat kifejeznek a tevékenységünket meghatározó világszemléleti tartalmakból. A munka minden mozzanatát igyekszünk igényesen végezni – különös tekintettel a szöveggondozásra, amelynek az általános színvonala nem kielégítő a mai magyar könyvkiadásban.
      Kapiller Ferenc nálunk megjelent, Somogyi Győző festőművésszel készített beszélgetés-kötete (Megélt aranykor) példázza azt a szerves beilleszkedést a nemzet és a táj kultúrájába, amely kiadónknak is célja. Szombathelyen élő József Attila-díjas prózaírónk, Molnár Miklós nálunk adta közre Bolond Istók bölcsessége című példázat-gyűjteményét, mígnem Krizsán László műve (A sivatag titkait kutatta) tárgya révén „vasi”: Almásy László Afrika-kutatónkról szól. Kínálatunkban szerepel egy szakácskönyv (Juhani Nagy János: A világ levesei) és a humor is (Juhani N. J.: Nevető kislexikon).
      Talán már az eddigi rövid felsorolás is – bár csak az időrendben első hat könyvünket tartalmazza – híven tükrözi fő törekvésünket: széles tematikai és műfaji skálán szeretnénk valódi értéket közvetíteni. Ehhez továbbra is bizalommal kérjük szponzoraink jóindulatát.
      A 2006. évben indult útjára A Magyar Nyugat Történeti Kiskönyvtára című könyvsorozatunk, amely eddigi legjelentősebb kezdeményezésünk. Tisztelettel üdvözli az olvasót a kiadó vezetője:

 

 

Dr. Gyurácz Ferenc Ph.D.
(főállásban a Vasi Szemle folyóirat főszerkesztője)

 

Keresés a honlapon

Bevásárlókosár

VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

BelépésVasi Szemle