+36 30 691 58 89

A becsület politikusa

 

Ivánc - Gróf Sigray Antalról, Ivánc grófjáról, a XX. század egyik legérdekesebb személyiségű politikusáról, nemrégen jelent meg az első monográfia. A kitűnő könyvből sok minden megtudható a becsület politikusáról.

Ha igazi értékek szerint élnénk, akkor Ivánc ma már országos hírű település lenne. Azért, mert ott született, ott élt - történészek szerint - a XX. század egyik legérdekesebb személyiségű politikusa, gróf Sigray Antal. A gróf, aki az első világháborúban három fronton harcolt; a gróf, aki Nyugat-Magyarország kormánybiztosaként sokat tett azért, hogy Trianon után mégiscsak legyen népszavazás, kerüljön vissza Magyarországhoz Sopron, meg a hűséges falvak; a gróf, aki legitimista politikusként próbálta visszasegíteni IV. Károly királyt a trónra, a Horthy-korszak ellenzéki képviselőjeként a dinasztiahű politikusok vezetője lett; aki az ország érdekében a baloldallal szövetkezett; aki nem akarta, hogy belesodródjunk a második világháborúba; a háború elején hazánkba menekült lengyel és francia menekültek közül sokat a saját gazdaságában helyezett el - írja falumonográfiájában Benczik Gyula; és a gróf, akit a németek Magyarország 1944-ben történt megszállásakor az elsők között tartóztattak le, mert a zsidótörvények ellen emelt szót a parlamentben, s aki ezért 14 hónapot töltött Mauthausen koncentrációs táborában.

Még korántsem jegyeztem le ide mindent a XX. század legérdekesebb személyiségű politikusáról, de a rendszerváltás óta legalább ennyit illene tudni gróf Sigray Antalról. Azóta ugyanis elégtételt kaphatnak azok a magyarok, akik elismerésre méltóan írták be magukat történelmünkbe. A gróffal ez mind a mai napig nem történt meg. Sokkal töb-ben lehetnek azok, akik a nevét sem hallották, mint akik igen.

Pedig vasi volt.

Jellemző: életéről is csak most jelent meg az első könyv. Egy nagyon fiatal szombathelyi történész, a mindössze 24 (!) esztendős Békés Márton írta a kitűnő monográfiát A becsület politikája címmel. Ebből rengeteg mindent megtudunk Sigray Antalról. Maguk az ivánciak mondták el nemrégiben a kultúrházukban megrendezett könyvbemutatón: hálásak a szerzőnek és a kiadónak, a Magyar Nyugatnak, mert ők sem ismerték ennyire részletekbe menően, milyen nagy ember is volt az ő grófjuk.

Pedig tudtak róla egyet s mást mindig is az ivánciak.

Azt például, milyen tisztelettel, ragaszkodó szeretettel emlegették szüleik, nagyszüleik a gróf urat és családját. Volt, aki a bemutató után arra emlékezett, ki mehetett a faluból be a kastélyba Sigray Antal lányához játszani, ki ülhetett fel mellé a szánra, amikor végighajtottak Iváncon, s nagyobb korában - édesapjához hasonlóan - milyen kitűnő lovas volt Margit grófnő: nyeregbe pattant, úgy ment látogatóba Körmendre Batthyány hercegékhez.

Ivánc krónikájába Sigray gróf, a szociálisan érzékeny nagybirtokos mélyen beírta nevét. 1916-17 során ... rendszeresen ruhát és 100 ezer koronás tételben segélyt nyújtott a rászorulóknak ... 1911-ben szociális juttatást adott dolgozóinak ... a gróf megígérte belső cselédeinek és külső alkalmazottainak, hogy nyugdíjban, özvegyi ellátásban és gyermeknevelési pótlékban fognak részesülni. Az ígéret nem csak szó maradt, Sigray kasszájának évente 8-10 ezer koronás összeget jelentett az úttörő vállalkozás - olvasható Békés Márton könyvében. Az ivánciak arra is emlékeznek, hogy még Amerikából, Margit grófnőtől is érkeztek a csomagok, pénzküldemények egészen 1984-ben bekövetkezett haláláig.

Gyarmati Tiborné polgármester a faluban ma is látható Sigray-hagyatékot szedte csokorba. Elsőként büszkeségüket, a gróf által építtetett - a magyar szecesszió remekeként számon tartott - templomot, aztán a ma szociális otthonként működő kastélyt, ma a polgármeseri hivatalnak helyet adó, általa építtetett községházát, a panorámába illő erdészházat (ma a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezeli). A térségben először Iváncon volt közvilágítás, azt is a gróf vezettette be.

Ivánc virágkora a jóságos kegyúrhoz, Sigrayhoz kötődik. Ezért ma van ott Sigray emlékpark, megrendezték a Sigray család találkozóját, kopjafa őrzi Sigray Antal emlékét, 2005-ben portréja került a templomba.

A kicsi falu próbál mindent megtenni azért, hogy méltó utóélete legyen gróf Sigray Antalnak, aki 1947-ben New Yorkban hunyt el. Az erőfeszítések tiszteletre méltóak. Igazuk van, amikor polgármesterük azt állítja: Sigray emlékét nemcsak Iváncon, hanem az egész országban tisztelni kellene.

Ivánc - Gróf Sigray Antalról, Ivánc grófjáról, a XX. század egyik legérdekesebb személyiségű politikusáról, nemrégen jelent meg az első monográfia. A kitűnő könyvből sok minden megtudható a becsület politikusáról.

 

Némethy Mária

Vas Népe, 2007. június 12.

Információ

Kapcsolat

  • +36 30 691 58 89
  • https://magyarnyugat.hu